Chociaż mleka kozie i owcze są mniej popularne niż mleko krowie, to jest grupa osób, która spożywa je regularnie. A mleka te różnią się znacząco pod względem kaloryczności i zawartości makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów).

Porównując porcje każdego z mlek można zauważyć, że:
  • Mleko owcze zawiera aż 140 kcal więcej niż mleko krowie (2% tł.) i 97 kcal niż mleko kozie.
  • Mleko kozie ma prawie 2 razy, a owcze ponad 3 razy, więcej tłuszczów i nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać, szczególnie problemach zdrowotnych tj. choroby serca, miażdżyca, podwyższone stężeniu cholesterolu we krwi, cukrzyca.
  • Ilość białka jest porównywalna w mleku krowim i kozim. Z kolei w mleku owczym jest go prawie 2 razy więcej.
  • Najwięcej wapnia znajdziesz w mleku owczym – aż 60% więcej niż w mleku krowim i 48% więcej niż w mleku kozim.

Infografika nie ma na celu dzielenia produktów na dobre i złe. Zwraca jedynie uwagę na pewne fakty, z których warto zdawać sobie sprawę, podczas dokonywania codziennych wyborów, w zgodzie z własnymi celami zdrowotnymi i sylwetkowymi.

A Ty, pijesz mleko? Jakie najczęściej?  Daj znać w komentarzu!

Brak komentarzy