Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
Dieta
przeciwtrądzikowa na przełomie wielu lat miała swoje wzloty i upadki. Raz była
uznawana nawet przez dermatologów, innym razem wkładano ją do worka z innymi
mitami dietetycznymi. A w ciągu ostatnich dziesięcioleci, pogląd o braku
związku między dietą a trądzikiem, stał się doktryną wśród dermatologów. C o miało wpływ na tak skrajne opinie?
Pod koniec XIX i na
początku XX wieku podręczniki dermatologiczne uznawały dietę jako jeden z
elementów leczenia trądziku. Zmiana nastąpiła pod wpływem badań z końca lat 60.
i z początku lat 70. XX wieku. Z tego powodu coraz rzadziej zalecano takie
postępowanie podczas leczenia.
Pierwszym, który
zakwestionował przekonanie o braku wpływu diety na trądzik, był Cordain i jego
współpracownicy. Zbadali oni populacje, w których trądzik nie występował wcale. Czym charakteryzowała się ich dieta? Nie spożywały one węglowodanów o wysokim
indeksie glikeczminym (IG) i produktów mlecznych. Badanie to było podłożem pod
hipotezę, że trądzik jest typową chorobą krajów zachodnich, a tym samym nasze
odżywianie ma na niego wpływ.
Kolejnym przełomowym
etapem, były badania, które wykazały, że dieta ma wpływ na czynniki hormonalne
powiązane z patogenezą trądziku. Od tego momenty rozpoczęto na nowo badać
związek między dietą, a tym schorzeniem.
2. Przyczyny trądziku są złożone i nie do końca poznane. [1, 2, 5, 6, 7, 8]
Najpierw dochodzi do
powstania zaskórnika, w wyniku nadmiernego wytwarzania i gromadzenia się
korneocytów (martwych komórek naskórka), czemu towarzyszy często zwiększona
produkcja łoju. W końcu ujście mieszka włosowego zostaje zablokowane, co
stwarza dobre warunki do kolonizacji bakterii. Z kolei ich obecność wywołuje
odpowiedź immunologiczną, w skutek czego powstaje stan zapalny. Efektem jest
pojawienie się charakterystycznej zmiany na skórze.
Trądzik najczęściej
dotyka osoby w okresie dojrzewania. Natomiast może utrzymywać się również w
wieku dorosłym, czego jestem dobrym przykładem. Bywa, że mają z nim
problem również osoby w czwartej dekadzie życia, a nawet starsze.
Jest to choroba
wieloczynnikowa i niezakaźna, a przyczyny jej powstawania nie są do końca
poznane. Wymienia się 4
główne czynniki, biorące udział w patogenezie:
- zwiększona aktywność gruczołów łojowych (zwiększone wydzielanie sebum - łoju),
- nadmierne rogowacenie mieszków włosowych,
- namnażanie bakterii Propionibacterium acnes,
- uwalnianie mediatorów zapalnych w skórze (stan zapalny).
Z kolei na te 4
elementy wpływ mają czynniki genetyczne i środowiskowe (w tym dieta).
Nie bez znaczenia są
również zaburzenia hormonalne (najważniejszą rolę pełnią androgeny), czynniki
psychologiczne, zanieczyszczenie powietrza, stosowanie drażniących preparatów
na skórę oraz leki. Jednak najsilniejsze działanie mają czynniki genetyczne.
Wykazano, że jeśli oboje rodzice mieli trądzik, to ich dziecko ma powyżej 50%
prawdopodobieństwo wystąpienia choroby.
Natomiast samo
dziedziczenie nie tłumaczy w pełni częstotliwości występowania trądziku, który
dotyka ponad 80% populacji krajów zachodnich. Badania ekologiczne sugerują,
że częstość występowania zmian trądzikowych jest wyższa w populacjach prowadzących
zachodni styl życia. Co więcej, przejęcie takiego sposobu żywienia, wiąże się
ze wzrostem rozwoju choroby.
3. Dieta może mieć wpływ na nasilenie trądziku. [2, 4, 7, 10, 11, 12]
Łącznikiem diety z
trądzikiem są m.in. insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1), markery stanu zapalnego, insulina, androgeny
oraz mediatory hormonalne, takie jak globulina wiążąca hormony płciowe.
Wszystkie te czynniki mają wpływ na patogenezę trądziku, a jednocześnie
zmieniają się one pod wpływem diety.
Poniżej kilka doniesień
naukowych.
- Polimorfizm genu IGF-1 jest związany z większą podatnością na trądzik, u osób u których występuje.
- Poziom IGF-1 we krwi jest związany z nasileniem zmian skórnych - im większe stężenie, tym większe nasilenie trądziku obserwowano.
- IGF-1 ma wpływa na zwiększenie produkcji sebum i wpływa na wzrost stanu zapalnego. Może być główny czynnikiem, który stymuluje wzrost nabłonka mieszka włosowego i rogowacenie, doprowadzając do rozwoju zmian trądzikowych.
- Hormony androgenowe wpływają na produkcję sebum, przyczyniając się do rozwoju trądziku. Dodatkowo swoją rolę może odgrywać tutaj insulina i globulina wiążąca hormony płciowe.
- Dieta ma wpływ na hormony androgenowe, IGF-1, insulinę, endogenne białka i mediatory zapalne, które odgrywają rolę w patogenezie trądziku.
4. Obecnie nie ma oficjalnych zaleceń dietetycznych dla osób z trądzikiem. [13, 14]
Niektóre organizacje
zajmujące się chorobami skóry, poświęcają temu tematowi niewiele uwagi na
swoich oficjalnych stronach. Według British Skin Foundation istnieje mało
dowodów, które pokazałyby związek między jakąkolwiek żywnością, jak czekoladą
czy fast foodami, a trądzikiem. Nie wspominają natomiast nic o produktach o
wysokim indeksie glikemicznym czy o produktach mlecznych, których związek z
trądzikiem jest najlepiej jak dotąd poznanym. Zaznaczają jednocześnie, że
zdrowa i zbilansowana dieta, zawierająca świeże owoce i warzywa, jest korzystna
dla zdrowia. Dlatego taką dietę zalecają również chorym z trądzikiem.
Obszerniej temat
został opisany przez American Academy of Dermatology. Co prawda nadal nie
zalecają oni żadnych szczególnych zmian w diecie u osób dotkniętych trądzikiem.
Jednak zwracają uwagę na pewne kwestie żywieniowe, które mogą mieć znaczenie w
jego rozwoju . Według AAD, badania na temat diety o wysokim indeksie
glikemicznym są przekonujące i taka dieta może mieć znaczenie u chorych. Z
kolei, dotychczasowe dowody na temat produktów mlecznych, organizacja uznaje za
ograniczone. Według nich lepiej zbadany jest związek między wysokim IG, niż
produktami mlecznymi, a trądzikiem.
Niestety, na ten moment nie ma
oficjalnych zaleceń, które mówiłyby konkretnie, co należy wykluczyć z diety u
osób chorujących na trądzik.
5. Eksperci nie są zgodni, co do sensu stosowania diety przeciwtrądzikowej. [1, 2, 7]
Skoro nie ma
oficjalnych zaleceń, to czy dieta nie ma związku z trądzikiem i nie należy zawracać sobie nią głowy? Wiele wskazuje na to, że nie można bagatelizować
tego związku. Jednak do tej pory nie dostarczono jednoznacznych dowodów w tym
temacie. Z tego powodu wydawanie oficjalnych zaleceń nie jest możliwe.
Aby potwierdzić ten
związek potrzebne są dobrej jakości badania randomizowane z interwencją
dietetyczną. Niestety tego rodzaju badania są często trudne do przeprowadzenia.
W przeglądzie z 2018
roku, stwierdzono, że dostępna literatura dostarcza pewnych dowodów na
istnienie związku między dietą a trądzikiem. Jednak dysponujemy jedynie
badaniami poziomu B (randomizowane badania z poważnymi ograniczeniami lub małą
liczbą osób) i poziomu C (badania kliniczno-kontrolne lub kohortowe). W
przeglądzie jako produkty i związki o potencjalnym wpływie na trądzik opisuje
się: produkty mleczne, żywność hiperglikemiczną, białka serwatki, alkohol,
herbatę, kawę, czekoladę i sól. Według badaczy w tym momencie na szczególną
uwagę spośród wymienionych, zasługują jedynie produkty mleczne, białka serwatki
i żywność hiperglikemiczna.
Istnieją też bardziej
pozytywne głosy w sprawie. Uważa się, że niektórzy pacjenci z
trądzikiem mogą odnieść korzyści z porad dietetycznych. Dodatkowo, dieta o niskim indeksie/ładunku glikemicznym ma wiele innych udowodnionych korzystnych efektów
zdrowotnych. Pomaga w utracie masy ciała, poprawia wrażliwość na insulinę i
obniża poprawia lipidogram. Z tego powodu zalecenie jej osobom z trądzikiem
może przynieść również inne pozytywne skutki, nie tylko w odniesieniu do zmian
skórnych.
PODSUMOWANIE
Jak widzisz, opinie
na temat słuszności stosowania zaleceń dietetycznych w trądziku są skrajne.
Jedni eksperci zdecydowanie twierdzą, że związek ten należy traktować bardzo
ostrożnie i wstrzymać się od wdrażania zmian w diecie u osób chorujących. Inni
oceniają obecne dowody, jako wystarczające do tego, aby podjąć pewne zmiany
dietetyczne. Jedno można powiedzieć na pewno - temat jest bardzo
kontrowersyjny.
W mojej ocenie,
badania nie pozwalają na "hura optymizm", ale też nie sposób przejść obok nich
obojętnie. Na pewno jestem daleka od wmawiania komukolwiek, że zmiany w sposobie żywienia wyleczą trądzik. Jednak uważam, że mogą wspomóc leczenie farmakologiczne, a zdrowa dieta wpłynie na wygląd i stan skóry. Nawet jeśli nie zmniejszy nasilenia zmian trądzikowych, to może
mieć inne pozytywne efekty dla skóry. Dzięki temu będzie ona po prostu wyglądać
lepiej. Dodatkowo założenia "diety przeciwtrądzikowej" mogą działać
pozytywnie na masę ciała, samopoczucie i inne aspekty zdrowotne. To są
już dwa dobre powody do tego, aby wprowadzić kilka zdrowych zmian w swoim żywieniu.
Ważne jest, aby dieta nie była restrykcyjna i nie powodowała niedoborów pokarmowych, ponieważ to może jeszcze pogorszyć stan skóry. Szczególnie mam tutaj na myśli eliminacje produktów mlecznych. Jeśli nie potrafisz samodzielnie skomponować zdrowego jadłospisu, zgłoś się do specjalisty.
BIBLIOGRAFIA
- Claudel JP, Auffret N, Leccia MT et al. Acne and nutrition: hypotheses, myths and facts. J Eur Acad Dermatol Venerol 2018 Oct; 32)10): 1631-1637.
- Webb D. The diet-acne connection. Today's Dietitian. 2019 Feb Vol.21, No 2, P. 38.
- Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M et al. Acne vulgaris: a disease od Western civilization. Arch Dermatol 2002 Dec; 138(12): 1584-90.
- Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol. 2009 Apr;48(4):339-47.
- Janda K, Chwiłkowska M. Trądzik pospolity - etiologia, klasyfikacja, leczenie. Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie 2014, 60, 2, 13-18.
- A. Kucharska, A. Szmurło, B. Sińska. Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Postępy Dermatol Alergol 2016; 33(2): 81-86.
- Mwanthi M, Zaenglein AL. Update in the management od acne in adolescence. Curr Opin Pediatr. 2018 Aug;30(4):492-498.
- Ghodsi SZ, Orawa H, Zouboulis CC. Prevalence, severity, and severity risk factors of acne in high school pupils: a community-based study. J Invest Dermatol. 2009 Sep;129(9):2136-41.
- Tasli L1, Turgut S, Kacar N, et al. Insulin-like growth factor-I gene polymorphism in acne vulgaris. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Feb;27(2):254-7.
- Holmes MD1, Pollak MN, Willett WC, et al. Dietary correlates of plasma insulin-like growth factor I and insulin-like growth factor binding protein 3 concentrations. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Sep;11(9):852-61.
- Rahaman SMA, De D, Handa S, et al. Association of insulin-like growth factor (IGF)-1 gene polymorphisms with plasma levels of IGF-1 and acne severity. J Am Acad Dermatol. 2016 Oct;75(4):768-773.
- Mirdamadi Y, Thielitz A, Wiede A, et al. Insulin and insulin-like growth factor-1 can modulate the phosphoinositide-3-kinase/Akt/FoxO1 pathway in SZ95 sebocytes in vitro. Mol Cell Endocrinol. 2015 Nov 5;415:32-44.
- Informacje ze strony British Skin Foundation. LINK
- American Academy of Dermatology. Role of diet in acne: Recommendations. LINK
Etykiety
Podobne posty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy