Składniki (1 porcja):
- Kasza gryczana, sucha - 3 łyżki (45 g)
- Buraki gotowane - 1/3 op. (125 g)
- Feta, 16% tł. - 2 plastry (40 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 g)
- Koperek - 1 łyżka
- Pieprz i sól - do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę nastaw do gotowania.
- buraki i fetę pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Oliwę połącz z octem i przyprawami.
- Ugotowaną kaszę wyłóż na talerz, dodaj buraki i fetę.
- Całość polej sosem i posyp koperkiem.
Wskazówka: nie musisz gotować buraków - w sklepach dostępne są teraz gotowe do spożycia, ugotowane buraki.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia - 393,9 kcal
- Białko - 14,8 g
- Tłuszcze - 18 g
- Węglowodany - 48,2 g
- Błonnik - 7,9 g
- Wymienniki węglowodanowe - 4 WW
___ ___ ___
Weronika - jestem dietetykiem i od 2015 roku prowadzę Poradnię Zdrowe Kalorie. Pomagam skutecznie zmieniać nawyki i zachować przyjemność z jedzenia.
Brak komentarzy