Składniki (1 porcja):

  • Kasza gryczana, sucha - 3 łyżki (45 g)
  • Buraki gotowane - 1/3 op. (125 g)
  • Feta, 16% tł. - 2 plastry (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 g)
  • Koperek - 1 łyżka
  • Pieprz i sól - do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę nastaw do gotowania.
  2. buraki i fetę pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. Oliwę połącz z octem i przyprawami.
  4. Ugotowaną kaszę wyłóż na talerz, dodaj buraki i fetę.
  5. Całość polej sosem i posyp koperkiem.
Wskazówka: nie musisz gotować buraków - w sklepach dostępne są teraz gotowe do spożycia, ugotowane buraki.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia - 393,9 kcal
  • Białko - 14,8 g
  • Tłuszcze - 18 g
  • Węglowodany - 48,2 g
  • Błonnik - 7,9 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 4 WW

___ ___ ___
Weronika - jestem dietetykiem i od 2015 roku prowadzę Poradnię Zdrowe Kalorie. Pomagam skutecznie zmieniać nawyki i zachować przyjemność z jedzenia. 

Brak komentarzy