Składniki (1 porcję):

  • Makaron pełnoziarnisty, suchy - 60 g
  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 śr. ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Pierś z kurczaka - 100 g
  • Szpinak - 2 garście
  • Śmietana 12% tł. - 3 łyżki (45 g)
  • Jogurt naturalny, 2% tł. - 3 łyżki (45 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Dopraw i smaż kilka minut, aż mięso zmieni kolor na biały. 
  3. Dodaj szpinak i smaż do zmniejszenia jego objętości. 
  4. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, musztardą, mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach wody i przyprawami. Następnie zahartuj śmietanę - dodaj do niej część mięsa i warzyw - wymieszaj. Śmietanę połącz z pozostałym mięsem i duś chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Można dodać trochę wody w razie potrzeby, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wartość odżywcza (1 porcja z makaronem):

  • Energia - 476,2 kcal
  • Białko - 35,8 g
  • Tłuszcze - 14,1 g
  • Węglowodany - 57,1 g
  • Błonnik - 7,3 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 4,9 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy