Składniki (1 porcja):

  • Ziemniaki - 2 śr. szt. (200 g)
  • Olej rzepakowy - 1,5 łyżki (15 g)
  • Pieczarki - 5 szt.
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko - 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe - 5 szt.

Przygotowanie:

  1. Ustaw piekarnik na 240 st. C. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki i wymieszaj z łyżeczką oleju (5 g). Rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz 20 minut. W połowie czasu przemieszaj.
  2. Pieczarki obierz, cukinie pokrój w plasterki. Pędzelkiem wysmaruj patelnie grillową odrobiną oleju i rozgrzej ją. Połóż warzywa na patelni i grilluj około 7-10 minut - w połowie czasu przełóż na drugą stronę.
  3. Sos przygotuj z reszty oleju, octu, musztardy, drobno posiekanej natki, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Dobrze wymieszaj.
  4. Na patelnie wlej 2 łyżki wody. Kiedy zacznie wrzeć, wbij na nią jajko i przykryj patelnie przykrywką. Duś aż jajko się zetnie - 1-2 minuty - zależy, jak bardzo ścięte lubisz.
  5. Jajko podawaj z frytkami, warzywami z grilla oraz połówkami pomidorków. Warzywa polej sosem. Całość dopraw na talerzu pieprzem i w razie potrzeby solą.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia - 420 kcal
  • Białko - 15,6 g
  • Tłuszcze - 21,2 g
  • Węglowodany - 46,9 g
  • Błonnik - 8,6 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 3,8 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy