Składniki (1 porcja):
- Ziemniaki - 2 śr. szt. (200 g)
- Olej rzepakowy - 1,5 łyżki (15 g)
- Pieczarki - 5 szt.
- Cukinia - 1/3 szt.
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Jajko - 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe - 5 szt.
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na 240 st. C. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki i wymieszaj z łyżeczką oleju (5 g). Rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz 20 minut. W połowie czasu przemieszaj.
- Pieczarki obierz, cukinie pokrój w plasterki. Pędzelkiem wysmaruj patelnie grillową odrobiną oleju i rozgrzej ją. Połóż warzywa na patelni i grilluj około 7-10 minut - w połowie czasu przełóż na drugą stronę.
- Sos przygotuj z reszty oleju, octu, musztardy, drobno posiekanej natki, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Dobrze wymieszaj.
- Na patelnie wlej 2 łyżki wody. Kiedy zacznie wrzeć, wbij na nią jajko i przykryj patelnie przykrywką. Duś aż jajko się zetnie - 1-2 minuty - zależy, jak bardzo ścięte lubisz.
- Jajko podawaj z frytkami, warzywami z grilla oraz połówkami pomidorków. Warzywa polej sosem. Całość dopraw na talerzu pieprzem i w razie potrzeby solą.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia - 420 kcal
- Białko - 15,6 g
- Tłuszcze - 21,2 g
- Węglowodany - 46,9 g
- Błonnik - 8,6 g
- Wymienniki węglowodanowe - 3,8 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.
Brak komentarzy